Dolores Thijs

De Literair Agent

Dolores Thijs

© www.hadewychveys.nl

Dolores Thijs is journalist en schrijver. Ze debuteerde begin jaren tachtig met de roman De Vrouwenval, waarmee ze de Prijs van het Beste Literair Debuut in België won. In de periode die volgde publiceerde ze een aantal romans.

 

Als freelance journalist schreef ze de afgelopen decennia voor vrijwel alle grote (vrouwen)bladen.

 

Retour Berlin Ostbahnhof, haar autobiografische roman over haar jeugdjaren in de DDR, verscheen in 2014 bij uitgeverij Marmer. Het jaar daarop publiceerde ze Het huis aan de Sont, over het leven van Karen Blixen na haar terugkeer uit Afrika.

 

Je stappen op de twaalf treden (2016) is een indringend boek over het dodelijk zwembadongeval van haar zoon, halverweg de jaren tachtig.

 

Na lange tijd verschijnt er weer volledig nieuw werk van Thijs: in januari 2019 ligt De Poolse soldaat (uitgeverij Balans) in de boekhandel, een zoektocht naar de identiteit van de auteur aan de hand van haar familiegeschiedenis van de afgelopen pakweg honderd jaar.

RETOUR BERLIN OSTBAHNHOF


Het is 1956 als Maarten Thijs met zijn gezin voor een periode van drie jaar in Oost-Berlijn gestationeerd wordt als westers correspondent voor de communistische media. De Muur bestaat nog niet en er is vrij verkeer tussen de verschillende bezettingszones. De twaalfjarige Dolores wordt geconfronteerd met de onbekende wereld van een communistisch land ten tijde van de Koude Oorlog. Ze maakt intensief kennis met het indoctrinerend communistisch regime met zijn totaal andere waarden en normen. De abrupte overgang van een beschutte meisjesschool naar een klas vol pestkoppen vergt veel van haar aanpassingsvermogen. En thuis verloopt ook niet alles in rust: haar ouders hebben tegengestelde politieke opvattingen - vader is communist, moeder niet.


Retour Berlin Ostbahnhof is het relaas van een jonge, onschuldige puber die een aantal jaren in twee werelden leefde: ze leest Goethe en Schiller, maar luistert naar de muziek van de American Forces Network en de opkomende rock-'n-roll. Ze wordt lid van de communistische jeugdbeweging en bewondert tegelijkertijd het verzet van de rebellerende Halbstarken, de nozems. Ze winkelt met distributiebonnen in de Russische 'Ostzone', terwijl aan de westkant - nog niet afgeschermd door een muur - de weelde lonkt van het West-Duitse Wirtschaftswunder.


De klasse van Retour Berlin Ostbahnhof is dat Thijs heel stilletjes maar gestaag Dolores laat assimileren in de nieuwe samenleving. - Guus Bauer op literatuurplein.nl

HET HUIS AAN DE SONT


Tijdens een bezichtiging van het landgoed Rungstedlund ontmoette Dolores Thijs de voormalige huishoudster van Karen Blixen - en er ontstond een unieke vriendschap tussen hen beiden. In zeer persoonlijke gesprekken vertelde Caroline Carlsen veel, zo niet alles, over de dertig jaren met Karen Blixen, tot haar overlijden in 1962. Het huis aan de Sont is een uniek document en hét vervolg op Out of Africa.

 

Na de dood van haar vriend Denis Finch Hatton en het debacle met de koffiefarm in Kenia verlaat Karen Blixen in 1931 haar geliefde Afrika en keert ze terug naar haar geboorteland Denemarken. Eenmaal terug op Rungstedlund, het landgoed van haar familie, probeert ze niet alleen een nieuw leven op te bouwen, maar zich ook te verzoenen met het verleden. In de beslotenheid van haar imposante landgoed creëert ze een eigen, wonderlijke wereld van excentrieke verkleedpartijen, vreemde feesten en rituelen. Ze organiseert mysterieuze bijeenkomsten waarbij de maan wordt geëerd en vindt er genoegen in haar personeel de stuipen op het lijf te jagen. Het huis aan de Sont schetst een persoonlijk en ontroerend beeld van het leven van Karen Blixen. Een intrigerende vrouw, avonturier en schrijfster, maar tegelijkertijd ook eenzaam, kinderloos en verlangend naar liefde en affectie. Een vrouw die Afrika maar niet los kan laten.


Fraai monumentje voor de huishoudster van Karen Blixen. - de Volkskrant

JE STAPPEN OP DE TWAALF TREDEN


Op kerstavond gaat de deurbel en als Dolores Thijs opendoet ziet ze haar huisarts staan. Sfeer en kaarslicht zijn dan iets uit een ver verleden, een tijd die nooit meer terugkomt.


Omdat de medewerkers van het zwembad ook zin hebben in kerstavond nemen ze het risico om het water te verversen terwijl er nog gezwommen mag worden. De pomp zuigt John met zijn vriend Mark naar het afzuigrooster... Dolores, de moeder van John, beschrijft in Je stappen op de twaalf treden de shock die daarop volgt, de verpletterende confrontatie met de dood en hoe de tijd voor haar en haar gezin stil blijft staan terwijl het leven verdergaat.


Een indringend boek, en aangrijpend. - Hebban.nl

DE POOLSE SOLDAAT

 

Als de jonge Dolores in verwachting is van haar eerste kind, onthult haar moeder een geheim: haar vader is haar vader niet. Opgevoed door de Vlaamse communistische journalist Maarten, blijkt haar echte vader een Poolse bevrijder, Michal. Twee mannen, verbonden door hun liefde voor dezelfde vrouw: Julia. Maar hun werelden hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen.

 

Terwijl Maarten tot aan zijn dood, net voor de val van de Berlijnse Muur, in zijn westerse cocon blijft vasthouden aan de marxistische theorie, ondervindt Michal in Polen dagelijks de realiteit van het communistisch 'paradijs' aan den lijve. Voor Dolores betekent dit het begin van een lange zoektocht, die uitmondt in een fascinerende reis door de Europese geschiedenis. Via het Internationale Rode Kruis weet zij met haar biologische vader in contact te komen en een emotionele ontmoeting volgt. Stukje bij beetje vertelt hij haar hun hele familiegeschiedenis, die teruggaat op de Tataren, de Mongolen en de Kozakken. En opeens worden alle vraagtekens uit haar jeugd uitroeptekens. Op beeldende, meeslepende wijze vertelt Dolores Thijs over haar 'dubbele' afkomst, van het Vlaamse platteland tot aan de Russische toendra.

 

De Poolse soldaat is een onvergetelijk verhaal over identiteit en de invloed van afkomst en opvoeding in de Europese twintigste eeuw.