John-Alexander Janssen

De Literair Agent

John-Alexander Janssen

John-Alexander Janssen (1984) studeerde af in geschiedenis, filosofie en rechten. Hij woonde in Harrisonburg, Jeruzalem en Parijs, was kort in opleiding om rechter te worden en is docent geschiedenis. Naast zijn baan werkt hij aan een proefschrift.

In 2014 won hij de Prix de Paris (gericht op het stimuleren van innoverend geschiedkundig onderzoek), die hem in staat stelde te werken aan zijn romandebuut Een verhaal uit de Zonnestad, dat juni 2017 bij De Arbeiderspers verscheen.

 

Op 14 oktober ontving John-Alexander voor zijn debuut de Publieksprijs De Bronzen Uil 2017, tijdens literair festival Het Betere Boek in Gent.

EEN VERHAAL UIT DE ZONNESTAD

 

Liefde, familiegeheimen en de voorafschaduwing van een burgeroorlog

 

Damascus. Op een open dag van de universiteit ziet Hamza, aankomend student bouwkunde, het meisje van zijn dromen. Hij besluit Zania, zoals ze zal blijken te heten, te volgen en belandt zo bij een proefcollege filosofie waar hij erachter komt dat de begeesterende professor Sinna al-Iskandri voor haar geen vreemde is. Hij schrijft zich in voor een bijvak filosofie en raakt zo langzaam verder in de ban van Zania en de geheimzinnige familie Al-Iskandri.

 

Maar dat Janssen ambitie durft te tonen, een verhaal opzet waarin de kracht van het leven tegenover de soms kwaadaardige willekeur van het lot komt te staan, maakt dat zijn poging ook overtuigend, en zelfs verfijnd te noemen is. - de Groene Amsterdammer