Stefan Popa

De Literair Agent

Stefan Popa

© www.hadewychveys.nl

Stefan Popa (1989) is auteur en journalist. Hij debuteerde in 2014 met de roman Verdwenen grenzen waarvoor hij veel lof ontving en die werd getipt in DWDD. In 2015 verscheen zijn tweede roman A27. Met De verovering van Vlaanderen (2016) laat Popa zien dat hij zich ook prima thuis voelt in het genre van de literaire komedie.

 

Maart 2019 verschijnt Of de Oleander de winter overleeft, zijn vierde roman bij uitgeverij HarperCollins Nederland.

VERDWENEN GRENZEN

 

Roemenië, eind jaren '80. Remus woont bij zijn grootmoeder en werkt als schoenmaker. Hij droomt ervan een groot dichter te zijn. Maar dat is onmogelijk in zijn Roemenië, een land dat zwaar buigt onder het communistische regime van Nicolae Ceauçescu. De ontmoeting met Florica, een traditioneel Roma-meisje, zet beide levens op hun kop. Florica smacht naar vrijheid, ver weg van een gedwongen huwelijk en de onwelkome avances van haar oom.

 

Tegengewerkt door de geheime dienst en de familie van Florica besluiten ze te vluchten naar het vrije Westen. Ze belanden in Italië waar het immigrantenbestaan niet zo rooskleurig blijkt als gedacht. Ondanks alle tegenwerkingen doen ze er alles aan om te slagen. Florica gaat studeren en wordt een echte Italiaanse. Remus start een Roemeens restaurant. Juist als het leven hen eindelijk toelacht, slaat het noodlot toe.

 

Het blijft uitzonderlijk in het vaderlands debutenaanbod, zo’n schrijver die zich aan zulke ongerieflijke, donkere, grote verhalen waagt… Voor alles is Popa een vitale verteller die iets kwijt móét: een verhaal dat er mag zijn. – Jeroen Vullings in Vrij Nederland.

A27

 

De roman A27 vertelt het verhaal van drie mensen die zowel letterlijk als figuurlijk stilstaan. Binnen het verloop van één file worden hun levens ontrold. Hoewel ze ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zoals eenieder die in de file staat en zijn leven overpeinst of meeblèrt met de radio, is het de snelweg die hen onlosmakelijk met elkaar verbindt.

Henri Goesch, Sjors de Graaf ('maar je spreekt het uit als George!') en Malines van Aa hebben één ding gemeen: ze behoren tot dezelfde slang van auto's, naast elkaar en naar elkaar grommend op de grijze rijstroken van de A27. Ze behoren eveneens tot dezelfde moderne tijd.

 

Met zijn roman A27 illustreert Stefan Popa treffend het egoïsme, hedonisme en de sociale leegte van de hedendaagse wereld.

 

Een chroniqueur van de hedonistische samenleving. - Guus Bauer op Tzum.nl

DE VEROVERING VAN VLAANDEREN

 

Alco van Puffelen is een Amsterdams rijkeluiskind dat volgens zijn vader nooit goed genoeg zijn best doet. Maar waarom zou hij ook?

 

Wanneer ze samen de lunch aan de Amstel gebruiken, brandt er iets door in Alco's hoofd. En weg is hij. Op weg naar de zuiderburen, in de voetsporen van zijn heroïsche voorvader die stierf tijdens het beleg van Antwerpen. De wereld veranderen, verbeteren, Vlaanderen samenvoegen met Nederland. Het avontuur zit hem in het bloed. Er kan niets misgaan. Toch?

 

Don Quichot in de Lage Landen, compleet met zijn eigen Sancho. Missie: de (hopeloze) vereniging van Nederland en Vlaanderen. Het werd al eerder geprobeerd, maar nog nooit zo drank-overgoten en welbespraakt. Een krankzinnig reisverhaal. Verukkelijk. - Atte Jongstra

 

OF DE OLEANDER DE WINTER OVERLEEFT (maart 2019)

 

Pitu moet sterven. En dat terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter Samarina. Zijn dorp Crushuva, het hoogste en mooiste punt van Macedonië, dat niemand intenser bemint dan Pitu zelf. En zijn volk, de Aroemenen, met hun eigen taal, Romaans met Griekse invloeden, dat nog springlevend is. Nog wel. Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zij de Balkan hebben gemaakt tot wat het is. Zij zijn de Balkan.

Pitu probeert om te gaan met de grillen van het heden, en grijpt levenslustig terug naar zijn verleden en dat van zijn volk. Want net als de einddatum is vastgezet, kom je het leven echt tegen.

 

Of de Oleander de winter overleeft is het onvergetelijke, ontroerende en vitale verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Over identiteit, en over de vergankelijkheid daarvan.